Internationale Brain Awareness Week 2024
Humboldt-Universität zu Berlin
Margret Franke
Montag, 11. März 2024, 12:00-16:00 Uhr
Montag, 11. März 2024, 16:00-19:00 Uhr
Das Programm und die Anmeldeoption finden Sie unter https://neurocure.de/termineleser/neurotalk-wissenschaft-trifft-oeffentlichkeit.html
Eintritt: frei/free entrance
Dienstag, 12. März 2024, 16:00 Uhr
Ort: Online Vortrag per Zoom Meeting
Vortrag in englischer Sprache: “Using prior knowledge to build neural representations, make predictions, and encode memories”
Our everyday experiences consist of familiar sequences of events in familiar contexts, and we use our memories of the past to understand the present and make predictions about the future. This prior knowledge can consist of specific past episodes, multiple memories linked together, or schematic mental models that have been distilled from many past experiences. I will present recent work from my lab, using a combination of behavioral, eye-tracking, and neuroimaging methods, on the mechanisms by which we can use knowledge of temporal structure to generate predictions, organize experiences into events, and construct durable memories. Our studies employ stories, movies, virtual reality, and games, allowing participants to draw on their knowledge of the world or build detailed expertise in controlled yet naturalistic domains. These studies argue for a central role of top-down and anticipatory processes in constructing high-level representations of events in the brain and creating durable sequence memories. This talk is hosted by SFB1315 subproject B05, and will be introduced and moderated by SFB1315 Speaker and A04 PI Matthew Larkum.Hybrid event, link: Meeting-ID: 775 491 0236, https://hu-berlin.zoom.us/j/7754910236
Eintritt: frei/free entrance
Donnerstag, 14. März 2024, 19:30 – 21:00 Uhr
Ort: Zeiss-Großplanetarium, Prenzlauer Allee 80, 10405 Berlin
BerlinBrains Vortrag: „Nervennahrung – wie das Gehirn Appetit kontrolliert”, mit Rachel Lippert und Robert Chesters
Du bist, was du isst, sagt ein Sprichwort. Doch wieso isst du, was du isst? Dass Menschen ihr Essverhalten nicht ganz bewusst kontrollieren, ist bekannt. Aber wie reguliert das Gehirn den Appetit? Welchen Einfluss hat die Ernährung auf das Gehirn? Rachel Lippert – Leiterin der Arbeitsgruppe „Neurocircuit Development and Function“ am Deutschen Institut für Ernährungsforschung Potsdam-Rehbrücke – und PostDoc Robert Chesters sprechen darüber, wie Ernährung, Emotionen, Verhalten und Entwicklung zusammenhängen. Sie berichten ihr Rezept für die Kontrolle von Essen.
Moderation: Dr. Jochen Müller.Referent*innen:
Dr. Rachel Lippert – Deutsches Institut für Ernährungsforschung Potsdam Rehbrücke (DIFE)
Dr. Robert Chesters – Deutsches Institut für Ernährungsforschung Potsdam Rehbrücke (DIFE)
https://www.planetarium.berlin/veranstaltungen/berlin-brains-nervennahrung
Eintritt: frei